Investigatii medicale ce trebuie efectuate de orice barbat

Controalele medicale periodice efectuate la momentul potrivit reprezinta cea mai buna metoda de a avea grija de sanatate. Acestea pot diagnostica timpuriu anumite boli, inainte sa apara simptomele, cand sunt mai usor si de tratat.

Anumite tipuri de cancer, descoperite devreme, pot fi chiar vindecate. Totodata, diabetul descoperit la momentul potrivit poate impiedica aparitia complicatiilor, precum pierderea vederii si impotenta. Testele necesare sunt bazate pe varsta si pe factorii de risc. Iata care sunt investigatiile medicale ce trebuie efectuate de orice barbat.

Teste pentru cancerul de prostata

Testele specifice pentru depistarea cancerului de prostata includ tuseul rectal si o analiza de sange a unui antigen specific (PSA). Acest tip de teste ar trebui efectuate incepand cu varsta de 40-50 de ani.

Prostata: ce trebuie sa stiti despre simptome si tratament

Teste pentru cancerul testicular

Acest tip de cancer este destul de rar. Se dezvolta la nivelul testiculelor si poate sa apara cel mai frecvent intre 20 si 54 de ani. Barbatii cu risc mare de a dezvolta cancer testicular (istoric familial sau testicule necoborate) ar trebui sa discute cu medicul in legatura cu investigatiile aditionale ce trebuie efectuate. In plus, testiculele trebuie autoexaminate de orice barbat, pentru a observa eventuale umflaturi, prezenta nodulilor sau schimbari la nivelul formei acestora.

Teste pentru cancerul de piele

Este recomandat sa va autoexaminati periodic alunitele (forma, culoare, dimensiune) pentru a detecta eventualele modificari. Daca observati nereguli, este indicat sa consultati un medic dermatolog. Tratamentul pentru cancerul de piele este mult mai eficace atunci cand este descoperit devreme.

Cum iti dai seama daca alunitele de pe piele sunt periculoase?

Teste pentru hipertensiunea arteriala

Tensiunea arteriala se masoara cu ajutorul tensiometrului si contine doua valori: prima, cea sistolica, reprezinta presiunea din artere in momentul in care bate inima; a doua valoare, cea diastolica, reprezinta presiunea dintre batai. Valoarea normala a tensiunii arteriale este mai putin de 120/80 mmHg, iar una mai mare reprezinta primul pas spre hipertensiune arteriala.

Teste pentru colesterol si glicemie

Determinarea periodica a valorilor colesterolului si glicemiei este importanta pentru a preveni complicatiile ce pot aparea, precum bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral si diabetul. Testarile, efectuate prin simple analize de sange, trebuie efectuate constant de barbati incepand cu varsta de 35 de ani in cazul colesterolului si de 45 de ani in cazul glicemiei.

Teste pentru HIV si alte boli cu transmitere sexuala

HIV, hepatita B sau C, precum si alte boli cu transmitere sexuala pot exista multi ani in organism fara a determina simptome. Daca ati avut contacte sexuale neprotejate, este necesar sa va testati, insa la o distanta de cel putin doua luni de la contactul sexual. Efectuarea acestor teste este irelevanta mai devreme de acest interval, deoarece rezultatul poate fi fals-negativ.

Daca aveti mai multi factori de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet sau simptome asociate, aceste teste trebuie efectuate la un interval mai scurt de timp. Discutati cu medicul in legatura cu situatia in care va aflati, pentru a beneficia de cel mai bun plan de investigatii.

Teste pentru cancerul de colon

Colonoscopia este cea mai frecventa investigatie pentru depistarea cancerului de colon si trebuie efectuata incepand cu varsta de 50 de ani. Aceasta poate vizualiza tot colonul cu ajutorul unei camere. Un test asemanator este reprezentat de sigmoidoscopie, ce examineaza partea inferioara a colonului.

Pe langa acestea, pentru detectarea cancerului de colon mai pot fi utilizate si tomografia computerizata sau radiografia abdominala ce foloseste bariu.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *